Naprostá většina bio lněného semínka na českém trhu pochází z Číny, a proto máme velkou radost z našeho bio lněného semínka vypěstovaného v Česku. Celé lněné semínko se používá jako dekorace chlebů a pečiva, kterým zároveň dodává příjemnou texturu. Mletá semínka mohou v receptu nahradit vajíčka (místo jednoho vejce použijeme 1 lžíci mletých semínek a 3 lžíce vody) nebo tuk (3 díly mletých semínek místo 1 dílu tuku). Také dodají jídlu lehce oříškovou chuť. Nutričně jsou hodnotnější mletá semínka, které naše tělo dokáže dobře zpracovat. Semínka si doma nameleme například na mlýnku na mák či mouku a raději je po umletí hned spotřebujeme. Namletá semínka vystavená vzduchu a světlu totiž žluknou. Pokud nemůžeme veškerá namletá semínka spotřebovat ihned, tak je přesypeme do tmavé těsnící nádoby a skladujeme v ledničce. Takto skladovaná vydrží mletá lněná semínka až 10 měsíců (Tedy dle provedených studií se složení přítomných tuků příliš nemění, tj. semínka nežluknou. Studie nezkoumaly obsah dalších nutričně hodnotných látek - např. vitaminu E.) Lněná semínka namočená ve vodě byla dříve používána proti zácpě.
HMOTNOST: 200 g
ZEMĚ PŮVODU: Česká republika
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota | 2170 kJ/525 kcal |
---|---|
Tuky | 41 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 4,0 g |
Sacharidy | 2,5 g |
z toho cukry | 2,5 g |
Vláknina | 22 g |
Bílkoviny | 26 g |
Sůl | 0,03 g |
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Lněné semínko. Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
CZ-BIO-001 100 % produkce ČR
Zemědělská produkce ČR